debattsidan.nu
ARTIKLAR      KRONOLOGI      ÄMNEN

Av Filip Björner, 1 september 2023


 
Senaste Contra
- Underjordiskt tryckeri

I Contra nummer 4-2023 finns en artikel om Sveriges sumpmarker, eller våtmarker som de numera kallas.

 
Contra nummer 4-2023

Omslag: Isabel Ayuso.
Spansk politiker.


Våtmarker
"1841 hade Riksdagen låtit sig övertalas att ge både bidrag och billiga lån till den som dikade och erövrade ny mark.
Efter en trög start skulle det under 1800-talet bli en hel nations angelägenhet att utdika, tömma sjöar och leda bort vatten. Mil efter mil skulle svenskarna komma att gräva ut med spadar och spett i detta landsomfattande projekt." [...]
"Året 1984 betalade staten ut 12 miljoner kronor i bidrag för dikning av cirka 20 000 hektar våtmark." [...]
 
"Nu erbjuder staten återigen bidrag till markägare, den här gången för att återställa våtmarker, återväta mossar och myrar liksom för att skapa 'hinder' i vattendragen så att vattnet tar längre tid på sig att passera."

Underjordiskt tryckeri i Lettland

Underjordiskt tryckeri i sovjetockuperade Lettland

Bevittnade hemligt tryckeri

Janis Vikmanis berättar om när han smugglade kristen litteratur till Sovjet under 1980-talet. Han blev "...bekant med mer avancerad underjordisk boktryckarkonst. Kristna i Lettland tryckte Biblar på ryska och distribuerade dem i hela Sovjet. En lettisk man ur baptisterna i Lettland tillverkade en offsetmaskin av bara prylar han hittade i dagligvarubutiker där borta." [...]
 
"Detta avancerade underjordiska tryckeri fanns i den lilla staden Ligatne. Bredvid en pappersfabrik varifrån 'visst spill' av papper gick till tryckeriet. Det var i källaren på ett övergivet hus på landet som tryckeriet fanns."
De som höll på med verksamheten satte sina liv på spel. Janis Vikmanis fick likväl deras förtroende. Han fick se det tryckeri som sovjetiska KGB-agenter då förgäves försökte hitta.

Planerad manifestation för yttrandefrihet

Artikel om en planerad manifestation

En viktig manifestation planeras

Filip Björner skriver om den manifestation för yttrandefrihet som teologie doktorn Sameh Egyptson planerar att arrangera i Stockholm, men som har ställts in tills vidare på grund av Säpos varning för en förhöjd risk för terrorrattacker mot Sverige.
 
"Initiativtagaren, Sameh Egyptson, disputerade den 10 februari i år på Lunds universitet med doktorsavhandlingen Global politisk islam? Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige. Det blev högst troligen årets mest diskuterade doktorsavhandling i vårt land. Debatterna blev heta både i gammelmedierna och i de sociala medierna. Många rödgröna debattörer försökte sätta sig på Egyptson, men det fungerade inte. Än fler bedrev krypskytte och självklart anmäldes avhandlingen för hetsbrott." [...]
 
"Yttrandefriheten är den viktigaste av de sociala friheterna; utan den kan vi inte försvara, förespråka eller åberopa de andra mänskliga rättigheterna.
Just nu uppmanas vi alla av en till Sverige invandrad man att bry oss om yttrandefriheten; ska vi då inte själva ställa oss upp i offentlighetens ljus tillsammans med honom och visa alla att vi bryr oss om vårt lands värde som är beroende av vår respekt för de mänskliga rättigheterna?"

Solceller orsakar bränder
I inrikesnotiserna omnämns att flera bränder i Sverige på senare år har orsakats av solceller. MSB har visat att "solceller varit involverade i 79 fall när det gäller brandorsak mellan åren 2018 och 2022. Ytterligare tio av händelserna berörde soptunnor försedda med solceller."
 
Bland utlandsnotiserna ges exempel på att privata naturreservat fungerar mycket bättre än statliga sådana. I Brooklyn knivmördades en man för att han hade bar överkropp. Mördaren sade till offret att: "Vi är muslimer och ni kan inte uppträda så inför oss."
 
Läs mer om innehållet i senaste Contra

 
* * *

 
Denna artikel kan diskuteras i:
Facebookgruppen Politisk debatt
 
 
ARTIKLAR      KRONOLOGI      ÄMNEN