debattsidan.nu
ARTIKLAR      KRONOLOGI      ÄMNEN

Av Filip Björner, 14 april 2023


 
Falsk empati

Om parasiter som inbillar sig
att de är empatiska


 
Slagord
Jag har lagt märke till att människor som kräver tolerans ofta själva är intoleranta. Jag har också lagt märke till att människor som påstår att andra personer saknar empati ofta själva har en stor brist på just empati. Många av dessa människor är sossar. De använder ordet empati som ett slagord, som de tömmer på dess riktiga innehåll.

 
Motsatta konsekvenser
För vad är empati, om inte medkänsla med människor? Sossar (och givetvis även kommunister) påstår sig värna om de svaga och de påstår sig vilja bekämpa fattigdom. Men i praktisk politik gör de i regel motsatsen; de förtrycker svaga människor i en kvävande byråkrati och de skapar fattigdom, arbetslöshet och misär helt i onödan. Det fordras därför en förklaring till dessa motstridigheter mellan sådana sossars ord och handlingar.
 
Förklaringen är kort och gott att många sossar inte menar det de säger. Deras intresse är inte att skydda svaga människor eller att bekämpa fattigdom. Deras verkliga intresse är att förtrycka starka människor, samt att göra det även när det medför förtryck av svaga människor och leder till fattigdom.

 
Brist på empati
Många sossar — inte alla, men många av dem — saknar empatikänslor inför medmänniskor som strävar efter att starta nya framgångsrika företag, eller som strävar efter att hitta god avkastning på kapital, eller som strävar efter att starta med två tomma händer och bygga en ny produktiv verksamhet, eller som strävar efter att studera en eller flera vetenskapsgrenar i syftet att lösa problem, eller som satsar allt de äger och all sin tid och energi på att upptäcka en ny uppfinning som kan vara saliggörande för mänskligheten. Sådana empatilösa sossar bryr sig inte ett skvatt om de behov som strävsamma människor har.

 
Förtrycker även arbetare
De värsta sossarna är fisförnäma förespråkare av altruism, som i själva verket är parasiter som vill roffa åt sig av andra människors rikedomar. Det är därför de ljuger när de påstår sig värna om svaga människor och när de påstår att de vill bekämpa fattigdom.
Det blir särskilt tydligt när de vill trycka ner arbetare som lever sparsamt, bygger upp ett litet startkapital och som anstränger sig för att få igång ett nytt företag. Då haglar skällsorden som visar de fula projektionerna av hatet mot dem som är duktigare än andra.
Det är därför som dessa sossar så ofta, så gärna, och så grundlöst-ryggmärgsreflexmässigt påstår om kapitalister att de saknar empati.
 
Ja, det är i själva verket deras iver att förtrycka som är deras sanna motivation. För när det kommer till kritan så saknar de själva empati. Många sossar är hatiska och/eller avundsjuka. De saknar omtanke, solidaritet och mänsklig värme. De saknar människokärlek och humanism.

 
* * *

 
Denna artikel kan t.ex. diskuteras i facebookgrupperna:

 
(Enbart medlemmar får posta inlägg i gruppen Filosofiskt forum, men gruppen Politisk debatt är öppen för alla.)

 
 
ARTIKLAR      KRONOLOGI      ÄMNEN