debattsidan.nu
ARTIKLAR      KRONOLOGI      ÄMNEN

Av Filip Björner, 3 april 2023


 
Höga priser är bra!

Livsmedelsbutiker ska drivas med vinster, och de får mycket gärna ta höga priser på varorna. För höga priser gör att vi får fram produkterna till hyllorna även när det är krig i Europa och energiproduktionen är krisdrabbad. Trots sossarnas kapitalförstörelse i Sverige och trots Merkels kapitalförstörelse i Tyskland så finns det varor i butikerna.
 
De höga priserna försäkrar oss om att varorna finns som vi vill köpa. Vi vill inte ha det som i Venezuela, Zimbabwe eller i gamla Sovjetunionen.
 
Livsmedelsbutikernas loggor

Livsmedelsbutikernas vinster är rättvisa och bra.


 
Ägarna och direktörerna
De som äger butiker och som ansvarar för deras organisationer är produktiva och duktiga personer. Det är moraliskt rätt att de är rika och tjänar mycket mer pengar än vad vi vanliga knegare gör.

 
Vi är bortskämda
Vi är vana vid låga och nedpressade priser på grund av den fria konkurrensen mellan livsmedelbutikerna och kedjorna. Så nu är det moraliskt rätt att vi ska tåla högre priser. Vi köper ju frivilligt det vi vill ha. Och de varorna vi väljer att köpa är fortfarande mer värda för oss än de priser som vi frivilligt går med på att betala för dem.

 
Priser är information
Vi ska vara glada för att den fria prismekanismen fungerar så bra. Priser är information som leder till goda globala förändringar i produktion och distribution. Höga priser skyddar oss både från usel kvalitet och från farlig varubrist. Ingen av oss kommer att svälta, trots sossarnas kapitalförstörelse. Så länge priserna får variera fritt är vi skyddade från misär och elände.

 
* * *

 
Denna artikel kan diskuteras i:
Facebookgruppen Politisk debatt
 
 
ARTIKLAR      KRONOLOGI      ÄMNEN